Home > Romanian > cei sase pasi

O Introducere în Focusing: cei sase pasi

Introducere

Cei mai multi oameni consideră că focusing-ul e mult mai usor de învătat prin instructiuni individuale (practicând cu cineva), decât pur si simplu citind despre. Procesul actual al focusing-ului, experimentat din interior, este fluid si deschis permitând un spatiu larg între diferentele individuale si diferite stiluri de lucru. Înainte de a prezenta conceptele si esenta tehnicii este utilă explicarea unor structuri specifice. Prima ar fi cea a celor sase pasi. Desi acesti pasi pot deschide o fereastră spre focusing, este important de retinut că ei nu sunt CEI sase pasi. Focusing-ul nu este o tehnica rigidă, o agendă fixă pentru lumea interioară; multe sesiuni de focusing pot avea doar o mică asemănare cu procesul mecanic pe care îl descriem aici. Totusi, orice Trainer de Focusing este extrem de familiarizat cu acesti sase pasi si îi utilizează în orice sesiune de focusing. De asemenea multi oameni au avut succes în a atinge esenta acestui proces, doar urmând aceste simple instructiuni.

Există si alte căi de a descrie tehnica focusing-ului. Într-adevăr fiecare Trainer de Focusing are propria sa cale, variantă de aplicare a tehnicii. Aici puteti citi forma scurtă a focusing-ului.

Cei 6 pasi reprezintă scheletul procesului de focusing, partea cea mai importantă pentru a putea începe incursiunea în această tehnică.


[Pasajul următor face parte din capitolul 4 - The Focusing Manual din cartea lui Gendlin - Focusing. ]

Focusing-ul poate fi divizat în sase acte principale sau sase actiuni. Cu cât veti practica mai mult, cu atât nu va mai fi nevoie să vă gânditi la cei sase pasi ca la niste parti separate ale unui proces. A te gândi la ei ca la niste miscări separate face ca procesul să pară mult mai mecanic decât este - sau poate fi, pentru voi mai târziu. Am subdivizat procesul în acest mod, după ani în care am experimentat focusing-ul, constatând că aceasta poate fi metoda cea mai bună de a-l preda unor oameni care nu au mai încercat înainte.

Aceasta este doar baza procesului. Cu cât vei progresa si vei învăta mai mult despre focusing, vei adăuga si clarifica lucruri despre acestă tehnică si poate vei privi din alte perspective.

Aici vei găsi instructiunile de focusing într-o formă scurtă, în stil de manual. Dacă vrei să le încerci, fa-o usor si delicat. Dacă întâmpini dificultăti într-un pas sau altul, nu forta prea tare, doar treci mai departe la următorul pas. Întotdeauna te poti întoarce.

Crearea unui spatiu

Ceea ce va urma în continuare, va fi tăcut, doar pentru tine. Doar cu tine însuti. Ia-ti un moment, un timp al tău, doar ca să te relaxezi ... Mi-ar place să dai atentie pozitiei mâinilor, a picioarelor, a capului, a întregului corp ... . În regula-acum, înăuntrul tau, în interiorul tău, te-as ruga să dai mai multa atentie asupra a ceea ce se întâmplă acolo, în corpul tau, poate în stomac sau poate în zona pieptului... Acum, vezi ce se întâmplă acolo, când îti pui întrebarea : "Cum este viata mea ? Care este lucrul cel mai important pentru mine acum ?". Simti doar cu corpul. Lasă raspunsurile să vina încet, din aceasta stare. Când unele raspunsuri îti vin în minte, NU TE GRABI, NU LE PRIVI ÎNCĂ ÎN PROFUNZIMEA LOR. Stai deoparte si spuneti "Da, e aici. Pot să simt asta, acolo". Lasă un mic spatiu între tine si ceea ce simti si apoi mergi mai departe - ce altceva mai simti. Asteaptă iar si vezi ce simti. De obicei sunt mai multe lucruri.

Semnificatia senzatiei

Din tot ceea ce vine, alege o problema personala si concentreaza-te asupra ei. NU TE GRABI, NU O PRIVI ÎNCA ÎN PROFUNZIMEA EI. Stai deoparte de ea.
Desigur, exista mai multe parti ale acestei singure probleme la care te gândesti - poate prea multe gânduri pentru o singura problema. Dar poti sa simti toate aceste lucruri laolalta, împreuna. Îndreapta-ti atentia acolo unde de obicei simti aceste lucruri, înauntrul tau unde poti gasi un sens al tuturor problemelor tale. Poate acest sens este neclar înca. Da-ti voie sa simti acest sens, chiar daca este neclar ...

Simbolizarea

Care este calitatea acestui sens neclar al simtirii tale ? Poate un cuvânt, o fraza sau o imagine îti apar dând propriul tau sens al simtirii. Poate fi un adjectiv, un cuvânt-calitate ca închis (strâmt), lipicios (umed), înfipt, greu, nervos sau o fraza ori o imagine. Ramâi în aceasta cautare a sensului sentimentelor tale, pâna când vei gasi ceva sa ti se potriveasca cu adevarat. Ceva care sa fie doar al tau.

Rezonarea

Plimba-te înapoi si înainte, într-un du-te - vino în jurul sensului sentimentelor tale si a ceea ce ai gasit (cuvântul, fraza, imaginea. Verifica cum rezoneaza unele cu altele. Vezi daca exista undeva un mic semnal pe care ti-l da corpul tau - pentru a vedea asta trebuie sa te întorci asupra sensului gasit mai devreme si asupra cuvântului (frazei sau imaginii) tale. Toata aceasta miscare s-ar putea sa produca niste schimbari. Poate sensul sentimentelor tale sa se schimbe, poate cuvântul ales. Daca e asa, cauta în toate aceste schimbari semnificatia sentimentelor tale. Cauta mai departe, mai în profunzime.

Întrebarea

Acum întreaba-te: Ce este cu toata problema mea, de ce îmi provoaca aceste sentimente (pe care tocmai le-ai numit - cuvântul, imaginea, fraza). Asigura-te ca simti întocmai calitatea - sentimentul este din nou viu, prezent în tine (si nu doar o amintire de acum câteva momente). Când simti iarasi la întreaga intensitate, întreba-te: Ce face ca aceasta problema sa fie atât sau asa de ________? Sau, te poti întreba: Ce este (reprezinta) acest sens al sentimentelor mele ?

Daca obtii un scurt raspuns, nu încerca sa-l analizezi prea mult. Reîntoarce-ti atentia asupra corpului si asupra a ceea ce simti, asupra a tot ce îti transmite corpul tau. Apoi, întreba-te din nou.

Ramâi alaturi de sensul simtirii tale atât cât e nevoie pâna vei simtii o mica usurare si vei putea spune "da, asta e!".

Feed-back

Încearca sa privesti si sa primesti tot ce vine într-un mod cât mai pozitiv. Ramâi cu sentimentele tale o vreme, chiar daca e vorba doar de o mica usurare. Aceasta e doar o parte din tine, multe altele vor veni mai târziu. Poate vei continua acest exercitiu peste o vreme si vei descoperi si alte parti ale tale, acum ramâi o vreme alaturi de sentimentele tale.

DACA ÎN TIMPUL ACESTUI INSTRUCTAJ UNDEVA AI PETRECUT O VREME SIMTIND SI ATINGÂND UN SENS CORPORAL NECLAR AL UNEI PROBLEME, ATUNCI AI FĂCUT FOCUSING. Nu contează dacă schimarea corporală a apărut sau nu. Depinde de tine. Noi nu controlăm asta.

În România ne puteti contacta la adresa webmaster@psihoterapie.ro


All contents Copyright 2012 by The Focusing Institute
Email comments to webmaster